Update: Om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn wij genoodzaakt om het Pagecentrum met al haar recreatieve en horecafaciliteiten tot 6 april te sluiten. Lees hier meer.
Vesting Bourtange

Vesting Bourtange

Welkom in het jaar 1742! Vlakbij de Duitse grens ligt de vesting Bourtange, een uniek historisch verdedigingswerk, wat 300 jaar geleden één van de belangrijkste verdedigingswerken in het noorden was. Tal van bezienswaardigheden en gezellige winkeltjes maken deze plek tot een unieke toeristische attractie. Maak kennis met de vesting die nooit werd ingenomen!

Wat kun je verwachten?
  • Een cultureel uitstapje voor het gezin
  • Op 25 minuten rijden vanaf Vakantiepark Westerwolde
  • Leuk voor een ochtend of een middag
  • Check www.bourtange.nl voor alle informatie, laatste acties en openingstijden
Voor het ontstaan van de vesting moeten we terug naar de Tachtigjarige Oorlog. In de 16e eeuw beheersten onze voorouders de grondwaterstand nog niet. Grote onbegaanbare moerassen bedekten de helft van de huidige provincies Groningen en Drenthe. Die moerassen waren slechts op enkele plaatsen, harde zanderige passen, doorgankelijk, waaronder de ‘twee uur gaans lange, slechte pas’ over de plaats waar later Bourtange zou ontstaan. In maart 1580 kwam door het verraad van George van Lalaing, graaf van Rennenberg, de in 1577 door de Staten-Generaal benoemde stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe, de stad Groningen in handen van de Spanjaarden.

Later in het jaar 1580 gaf prins Willem van Oranje opdracht om een schans met vijf bastions aan te leggen op de zandrug in het moerasgebied op de grens met Duitsland. Over deze zandrug, of tange, liep de weg die de stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen. De Spanjaarden gebruikten deze route onder meer om de stad te bevoorraden. De prins hoopte door het aanleggen van de schans deze belangrijke route te blokkeren, zodat de stad Groningen geheel geïsoleerd zou komen te liggen.