Nationaal gevangenismuseum

Nationaal gevangenismuseum

Een dagje gevangenismuseum is beslist geen straf! Het Nationaal Gevangenismuseum toont in historisch detentiedorp Veenhuizen de geschiedenis van het strafrecht. In dit moderne en interactieve museum ontdekt u hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu. 


Wat kun je verwachten?
  • Een spannend en interessant uitje voor het hele gezin
  • Leuk voor een ochtend of middag
  • Op 50 minuten rijden vanaf Vakantiepark Westerwolde
  • Check www.gevangenismuseum.nl voor alle informatie, laatste acties en openingstijden

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd.

In het Gevangenismuseum ontdekt u welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als “Pauperparadijs’ en justitiedorp komt hier tot leven. Daarnaast maakt u door middel van interactieve presentaties kennis met het de gevangenis van nu.

Wilt u weten hoe het voelt om opgesloten te zijn? In het museum zijn een oud cachot, slaapkooien, een koepelgevangenis en een hedendaags cellenblok nagebouwd. U mag overal in; zo kunt u ervaren hoe het is achter gesloten deuren. Bekijkt u de zaak liever van de andere kant? In onze rechtbank kunt u op de stoel van de rechter zitten en zelf een vonnis vellen. Daarnaast zijn er in de permanente tentoonstelling maquettes, prenten en interessante historische objecten te zien. Een houten pijnbank en een radbraakkruis uit de 17e eeuw zijn twee van de topstukken van het museum.